Könyvtároskisasszony

Könyvtár, informácókeresés hírek érdekességek

Ajándékozás

4 Comments

Közeleg a Karácsony és mint jó könyvtároshoz illik családomat könyvekkel fogom meglepni főleg. Mivel az elmúlt évben eléggé röghöz kötött lettem, az online könyvvásárlás lett az egyik beszerzési forrásom, (a másik azért a könyvtár maradt:) mert csak havonta ha 1x jutok könyvesbolt közelébe. Az online vásárlásról való beszámolómat azonban nem kell megírnom, mert megtette helyettem egy másik blogger, Lost is. Az online könyvvásárlás című postjában

Érdemes végigolvasni. Jómagam is hozzáfűztem amit tapasztaltam, s biztos lesz még más kommentelő is.

Még a külföldi könyvek vásárlásáról szeretnék pár szót ejteni. A nagy könyvesbolt láncokban vannak idegen nyelvű könyvek, de nem feltétlenül az, amit az ember keres. S bizony bár ha ránézünk az árakra kicsit meglep, hogy mennyivel olcsóbb lenne megvenni a könyvet külföldön, mind a magyar boltban, ugyanis szállítási költség, meg a vám (gondolom) rendesen rá van pakolva. Ráadásul igazán a papírkötésű regények amik angolul olcsók (elsősorban ezen a területen nézelődöm), a kemény kötésű könyvek, ismeretterjesztők, albumok stb. horror árúak (még a borítóra nyomtatott összeg is az, nem csak a ráírt forintosított). Ha az ember nem megy külföldre vásárolni vagy nincs rokona-ismerőse akin keresztül beszerezheti, akkor marad a helyi beszerzés, na meg az internet.

A nagy internetes könyves oldalak kínálata, a felajánlott funkcióik, a kedvezmények stb. mesés. Kisebb vagyont tudnék az amazonnak adni. Csakhogy a szállítási költség borsos. Ráadásul a magyar posta meg nem megbízható, ugye.

Viszont vannak könyvesboltok amelyek arra specializálódtak, hogy megszerezzék amit szeretnél, külföldről is. S neked így olcsóbb, mintha megrendelnéd magad mondjuk az amazontól.

Én két boltot szoktam használni.

A Pendragont, amelynek sajnos honlapja már évek óta csak készül, viszont e-mailre, telefonra, személyes felkeresésre készségesen válaszolnak, intézkednek és akár hetekig is félreteszik a könyvet, amit rendeltél.

A Bookstation üzemeltetői azonban teljesen kihasználják az internet adta lehetőségeket, webshop, blog, hírlevél. Ráadásul náluk nem csak új könyveket lehet rendelni, hanem használtak közt is böngészni. Online és a hangulatos boltban is.

A Bestsellers a Pendragon nyomán inkább a boltban nagy, mint a neten, bár nekik azért informatívabb a honlapjuk.

Ha pedig nem feltétlenül keres az ember új könyvet és szeret böngészni sok antikváriumnak van egész tisztességes idegen nyelvű könyvespolca. De az igazán angol nyelvű second hand bookshop Budapesten a Red Bus.

 

 

4 thoughts on “Ajándékozás

  1. “A nagy internetes könyves oldalak kínálata, a felajánlott funkcióik, a kedvezmények stb. mesés. Kisebb vagyont tudnék az amazonnak adni. Csakhogy a szállítási költség borsos. Ráadásul a magyar posta meg nem megbízható, ugye.”

    Deepdiscount.com nem könyvenként számolja a postaköltséget, hanem rendelésként. Ők megbízhatóak (legalábbis egy rendelés alapján), a magyar posta viszont még mindig magyar posta :(.

  2. Hát igen, a Magyar Posta a leggyengébb láncszem.

  3. A teljesebb lista kedvéért a Prospero internetes áruháza, a http://www.prospero.hu címen bejegyzésem pillanatában több mint 700.000 könyvel, de ez egy hónapon belül millió fölött lesz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s